Gå til hovedindholdet

Medicinrådet anbefaler lægemiddel til behandling af knoglemarvskræft

CAR-T-behandlingen ciltacabtagene autoleucel (Carvykti) blev på Medicinrådets møde onsdag anbefalet til patienter med knoglemarvskræft. Det sker efter, at virksomheden har sænket prisen.

29. november 2024

Medicinrådet besluttede på sit rådsmøde onsdag at anbefale lægemidlet ciltacabtagene autoleucel som fjerdelinjebehandling af voksne patienter med knoglemarvskræft (myelomatose). Patienterne skal have fået tre tidligere behandlinger og derudover opfylde en række kriterier.

I februar 2024 anbefalede Medicinrådet lægemidlet teclistamab til samme patientgruppe, og med den nye beslutning om ciltacabtagene autoleucel har patienter med knoglemarvskræft i år fået to nye og bedre behandlingsmuligheder, end de havde tidligere. I alt har Medicinrådet siden 2017 anbefalet seks nye lægemidler til behandling af denne kræfttype.

Medicinrådet tog første gang stilling til ciltacabtagene autoleucel i september 2023. Dengang anbefalede Rådet ikke behandlingen, men opfordrede lægemiddelvirksomheden til at sænke prisen. Det har virksomheden gjort, og den nye pris har været udslagsgivende for, at Medicinrådet nu anbefaler behandlingen. Behandlingen kan øge patienternes overlevelse væsentligt, men da der er usikkerhed om hvor længe, ønsker Medicinrådet at følge, hvordan behandlingen virker hos de patienter, der sættes i behandling.

Ciltacabtagene autoleucel markedsføres under handelsnavnet Carvykti og er en ATMP (advanced therapy medicinal product) af typen CAR-T.

Rådet er opmærksomt på, at det vil tage tid - ca. tre måneder - før behandlingen kan tilbydes til danske patienter, fordi CAR-T-behandlingen skal produceres af virksomheden og hospitalsafdelingerne skal forberede sig, inden de kan tage det i brug.

Læs anbefalingen for ciltacabtagene autoleucel (Carvykti) her.

Hvad er CAR-T-behandling?

CAR-T behandling (chimeric antigen receptor T-cell therapy) er immunterapi, hvor patientens egne hvide blodceller (T-celler) bliver gen-modificeret/programmeret til specifikt at angribe og ødelægge kræftcellerne.

Det tager normalt to til tre uger at fremstille CAR-T-produktet, som herefter skal gives som infusionsbehandling til patienten.