Af Steen Werner Hansen og Jørgen Schøler Kristensen
2023 var, som alle tidligere år i Medicinrådets nu syv-årige historie, travlt, fyldt med svære beslutninger og masser af debat – både i Rådet og i medierne.
Vi har i årets løb færdiggjort 57 anbefalinger af nye lægemidler og udarbejdet eller opdateret 10 behandlingsvejledninger.
Vi har sagt farvel til Torben Klein, Medicinrådets direktør igennem de første seks år, og velkommen til vores nye direktør, Søren Gaard. Han har siden den 1. november 2023 stået i spidsen for Medicinrådets sekretariat.
Og ved årsskiftet til 2024 skiftede vi ud på formandsposten, da Steen Werner Hansen gik af som den ene formand for Rådet og videregav stafetten til cheflæge Birgitte Klindt Poulsen, der nu er Rådets næstformand. Birgitte Klindt Poulsen har været rådsmedlem i alle syv år og kan dermed med rutine og ekspertise sætte sig i stolen som en del af Medicinrådets formandskab.
Som tidligere år har der været debat om Medicinrådets beslutninger. Særligt på kræftområdet har kritikken været intens og er kommet både fra lægemiddelindustrien, patientforeninger, patienter, politikere og læger.
I debatten om Medicinrådet og adgangen til nye lægemidler er det vigtigt at være opmærksom på, at ikke alle nye lægemidler er bedre end dem, vi allerede bruger i Danmark. Vi siger ja til de nye lægemidler, som har en dokumenteret lige så god eller bedre effekt end den nuværende behandling, og hvor prisen er fair, men nej i de tilfælde, hvor der er utilstrækkelig dokumentation for effekten, og hvor prisen er sat urimeligt højt. Det er nødvendigt at foretage den afvejning i en tid, hvor sundhedsvæsnet er under pres.
Det bliver ofte glemt i debatten om Medicinrådet og konkrete nye lægemidler.
Vi forstår til fulde patienternes og lægernes ønske om at kunne bruge de nye lægemidler, der kommer på markedet. Derfor er vi også – i de tilfælde, hvor der eksempelvis er tvivl om effekten – åbne for at indgå alternative aftaler med lægemiddelvirksomhederne, så der er en risikodeling mellem dem og samfundet.
I 2023 har vi arbejdet målrettet på at få nedbragt vores sagsbehandlingstider, som fra 2020 og fremefter i gennemsnit var blevet flere uger længere end den politisk fastsatte tidsramme på 16 uger.
Det arbejde har båret frugt. Langt flere sager bliver nu færdiggjort inden for tidsrammen i forhold til 2022. 56 procent af anbefalingerne blev afsluttet inden for den politisk fastsatte tidsramme på 16 uger. Det er en markant forbedring i forhold til 2022, hvor 24 procent af anbefalingerne blev udarbejdet inden for tidsrammen. Samtidig er den gennemsnitlige sagsbehandlingstid blevet mere end en uge kortere end i 2022 og er for 2023 på 20 uger og 2 dage.
I 2023 trådte Medicinrådet også et stort skridt ind i det internationale samarbejde. I maj blev vi medlem af FINOSE, som er et samarbejde om fælles nordiske vurderinger af nye lægemidler. Samtidig arbejder vi intenst med at forberede, at alle EU-lande fra 1. januar 2025 skal udarbejde fælles vurderinger af nye lægemidlers effekt. I første omgang gælder de fælles vurderinger kræftlægemidler og lægemidler til avanceret terapi, eksempelvis genterapier, og senere bliver samarbejdet udbredt til andre lægemidler. Det bliver en stor og vigtig opgave for Medicinrådet at løfte.
Det, der har krævet flest arbejdstimer, er dog fortsat Medicinrådets kerneopgaver, nemlig vores anbefalinger og behandlingsvejledninger. De opgaver kunne vi ikke have løst uden en kæmpe indsats fra vores kolleger i Rådet, medarbejderne i sekretariatet og de knap 500 fagudvalgsmedlemmer, der bidrager med uundværlig viden på mere end 50 sygdomsområder.
Steen Werner Hansen og Jørgen Schøler Kristensen
Formænd for Medicinrådet (2017-2023)
Foto: Martin Mydtskov
Ny direktør
Den 1. november 2023 tiltrådte Søren Gaard som ny direktør for Medicinrådet. Han har tidligere været afdelingschef i Indenrigs- og Sundhedsministeriet, Erhvervsøkonomisk direktør i Erhvervsministeriet og kontorchef i Finansministeriet, Erhvervs- og Vækstministeriet og Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.
"Jeg er meget glad for, at det er lykkedes at nedbringe sagsbehandlingstiderne i 2023, og det vil vi fortsat have et stort fokus på i 2024. En faglig, uafhængig og hurtig vurdering af lægemidler er afgørende for de mange, som Medicinrådets arbejde har stor betydning for.”
Søren Gaard
Direktør i Medicinrådets sekretariat fra 1. november 2023
Udpegning af næstformand
I september 2023 udpegede Danske Regioners bestyrelse Birgitte Klindt Poulsen som næstformand for Medicinrådet fra den 1. januar 2024 i forbindelse med, at Steen Werner Hansen skulle gå af som formand.
Birgitte Klindt Poulsen er cheflæge i Klinisk Farmakologisk Enhed på Aalborg Universitetshospital og har været medlem af Medicinrådet siden 2017. Før det var hun mangeårigt medlem af Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin (RADS), som var en af forløberne for Medicinrådet. Sammen med formand Jørgen Schøler Kristensen udgør hun fra den 1. januar 2024 Medicinrådets formandskab.
Jeg er meget glad for at være udpeget og påtager mig posten med stor respekt for det arbejde, Steen Werner Hansen har lagt i Medicinrådet. Prioritering bliver endnu vigtigere i de kommende år, hvis vi skal få enderne til at nå sammen i det danske sundhedsvæsen.
Birgitte Klindt Poulsen
Cheflæge og næstformand for Medicinrådet fra januar 2024
Kortere sagsbehandlingstid
I 2023 har Medicinrådet arbejdet ihærdigt på at nedbringe sagsbehandlingstiden. 56 procent af anbefalingerne blev afsluttet inden for den politisk fastsatte tidsramme på 16 uger. Det er en markant forbedring i forhold til 2022, hvor 24 procent af anbefalingerne blev udarbejdet inden for tidsrammen.
Samlet set er den gennemsnitlige sagsbehandlingstid faldet fra 22 uger i 2022 til 20 uger og 2 dage i 2023.
Dyre lægemidler konkurrenceudsættes i stor stil
Medicinrådets arbejde er med til at konkurrenceudsætte 80 procent af de sygehuslægemidler, der bliver brugt flest penge på i Danmark. Af de 30 lægemidler, der kostede regionerne mest i 2023, var 24 lægemidler i slutningen af 2023 dækket af Medicinrådets behandlingsvejledninger og lægemiddelrekommandationer.
Større Råd
I 2023 er Rådet vokset fra 16 til 17 medlemmer, fordi Rådet har udpeget professor i sundhedsøkonomi, Rikke Søgaard, som nyt rådsmedlem. Dermed er der nu to sundhedsøkonomer i Rådet. Rikke Søgaard er professor ved Klinisk Institut på Syddansk Universitet, og hun har mange års erfaring inden for sundhedsøkonomisk evaluering af indsatser i sundhedsvæsnet.
Mod fælles europæiske vurderinger
Fra den 1. januar 2025 skal EU-landene ifølge en EU-forordning udarbejde fælles vurderinger af nye lægemidlers effekt i forhold til de behandlinger, der allerede bliver brugt i Europa. I første omgang gælder de fælles vurderinger kræftlægemidler og lægemidler til avanceret terapi (ATMP eller avanced therapy medicinal products), og senere udvides samarbejdet til andre lægemiddelgrupper. Analyser af sundhedsøkonomi, prisfastsættelse og beslutning om ibrugtagning er ikke en del af forordningen og vil dermed fortsat være et nationalt anliggende.
Forberedelsen frem mod 2025 sker både på det europæiske og det nationale niveau, og Medicinrådet har bidraget begge steder. Medicinrådet er således en del af den koordinationsgruppe, som planlægger og leder arbejdet på EU-niveau, og deltager sammen med Danske Regioner, Behandlingsrådet, Lægemiddelstyrelsen og Sundhedsstyrelsen under ledelse af Indenrigs- og Sundhedsministeriet i det nationale arbejde med at forberede implementeringen af forordningen.
Øget nordisk samarbejde
I 2023 er Medicinrådet indtrådt i det nordiske Health Technology Assessment (HTA)-samarbejde FINOSE. Det er et samarbejde mellem de nationale organisationer, som udarbejder vurderinger af nye lægemidler, i Finland, Norge, Sverige og nu også i Danmark. Målet med FINOSE er at udarbejde fælles nordiske vurderinger af nye lægemidlers effekt.
Det er virksomhederne, der bestemmer, om de ønsker at få deres lægemidler vurderet igennem FINOSE eller de nationale HTA-organer som eksempelvis Medicinrådet i Danmark.
Ny vejledning for alternative aftalemodeller
Medicinrådet udgav i 2023 en ny vejledning til, hvordan alternative aftalemodeller kan indgå i ansøgninger til Medicinrådet. Medicinrådet har udarbejdet vejledningen for bedre at kunne håndtere usikkerheder i datagrundlag, patientantal eller økonomiske konsekvenser for sundhedsvæsnet ved ibrugtagning af et nyt lægemiddel.
Alternative aftaler afviger fra de almindelige prisaftaler, hvor der typisk er forhandlet en fast pris for en bestemt periode. De alternative aftaler kan være effektbaserede, hvis der er usikkerhed om lægemidlets effekt. Her kan betalingen helt eller delvist bortfalde, hvis patienten ikke får den forventede gavn af behandlingen.
Aftalerne kan også være økonomisk betingede, eksempelvis hvis der er stor usikkerhed om patientantallet. Her kan aftalen være, at prisen falder med stigende forbrug, eller at lægemidlet bliver helt gratis efter et bestemt forbrug.
Ifølge Amgros har Medicinrådet i 2023 anbefalet tre lægemidler på baggrund af en alternativ aftalemodel.
I 2023 udarbejdede Medicinrådet i alt 57 anbefalinger af nye lægemidler eller indikationsudvidelser.
I anbefalingerne vurderer Rådet, om lægemidlets dokumenterede effekt står mål med prisen. Hvis den gør det, kan Medicinrådet anbefale lægemidlet som mulig standardbehandling.
Mere end 500 fagudvalgsmedlemmer; læger, patienter, sygeplejersker og farmaceuter bidrager med afgørende viden om både sygdommen og behandlingen til Medicinrådets vurderinger af nye lægemidler. Baseret på input fra fagudvalgene udarbejder Medicinrådet en analyse af forholdet mellem lægemidlets pris og effekt sammenlignet med nuværende behandling, og den analyse danner grundlag for Rådets beslutning om at anbefale eller ikke anbefale lægemidlet.
Nye lægemidler eller indikationsudvidelser
38 af anbefalingerne var nye lægemidler eller indikationsudvidelser, som Medicinrådet ikke har vurderet tidligere. I disse sager har lægemiddelvirksomhederne bedt Medicinrådet om at vurdere deres lægemiddel.
Anbefalingerne er med undtagelse af to sager udarbejdet med de nye metoder, som Medicinrådet tog i brug fra januar 2021, hvor QALY indgår i beslutningsgrundlaget. QALY – quality-adjusted life year (kvalitetsjusterede leveår) – er et samlet mål, som inkluderer patientens levetid og livskvalitet i ét tal. QALY kan bruges til at vurdere værdien af nye behandlinger og er det internationalt mest anvendte beslutningsgrundlag for prioritering inden for sundhedsvæsnet. QALY gør det i højere grad muligt at sammenligne sundhedsgevinster på tværs af sygdomsområder.
Sager af egen drift
Medicinrådet kan også selv beslutte at tage en sag op af egen drift, hvis lægemiddelvirksomheden ikke ansøger om en vurdering. I 2023 blev to lægemidler færdigbehandlet som sager af egen drift.
Revurderinger
Medicinrådet kan desuden revurdere en tidligere anbefaling. Det kan ske, hvis der eksempelvis kommer nye data, som potentielt kan ændre den tidligere beslutning, eller hvis virksomheden ønsker at tilbyde lægemidlet til en væsentlig lavere pris.
I 2023 modtog Medicinrådet 19 anmodninger om revurderinger på baggrund af nye data eller ny pris, hvoraf ni blev genoptaget inden årsskiftet.
Fire revurderinger blev afsluttet i 2023:
- Pegcetacoplan blev revurderet to gange og gik i anden omgang fra en ikke-anbefaling til en anbefaling på grund af en lavere pris.
- Inclisiran gik fra en ikke-anbefaling til en anbefaling på grund af en lavere pris.
Tucatinib i kombination med trastuzumab og capecitabin blev revurderet, fordi prisen steg markant efter et genudbud. Det er første gang, Medicinrådet har ændret en anbefaling til en ikke-anbefaling på grund af prisstigninger.
Direkte indplaceringer
Virksomheder kan også ansøge Medicinrådet om at få et lægemiddel indplaceret direkte i en behandlingsvejledning, uden at Medicinrådet først vurderer det i den almindelige proces. Der udarbejdes ikke en vurderingsrapport for dette lægemiddel, der i stedet indplaceres direkte i en behandlingsvejledning.
Det kan ske, når Medicinrådet forventer, at lægemidlet ikke har bedre effekt og sikkerhed end én eller flere af de behandlinger, der allerede er på markedet. Ved at indplacere et lægemiddel direkte i en behandlingsvejledning kan det hurtigere konkurrenceudsættes med andre lægemidler gennem et udbud. Medicinrådet brugte den mulighed 13 gange i 2023.
Medicinrådet udgav i 2023 en vejledning, som beskriver processen for direkte indplaceringer.
Hvor godt er lægemidlernes effekt dokumenteret?
Medicinrådet har opgjort kvaliteten af det data, der ligger til grund for Rådets beslutninger for de 36 lægemidler, der i 2023 blev vurderet efter de metoder, som Medicinrådet tog i brug fra den 1. januar 2021. Opgørelsen omfatter ikke revurderinger, sager af egen drift eller direkte indplaceringer.
Fase 1-, 2- og 3-studier
I 33 ud af 36 vurderinger er ansøgningen fra lægemiddelvirksomheden baseret på data fra et fase 3-studie. Fase 3-studier er typisk den sidste fase, inden lægemidlet godkendes til markedsføring. Resultaterne fra denne type studier anses generelt for at være mere pålidelige og valide end tidligere studiefaser, da de indeholder data fra en større gruppe patienter.
I to vurderinger er ansøgningen alene baseret på data fra fase 1- og fase 2-studier. Fase 2-studier kan være udført med eller uden en kontrolgruppe, men de indeholder typisk et mindre antal patienter, og opfølgningstiden er ofte kort. Disse vurderinger er derfor forbundet med en større usikkerhed.
I én vurdering er ansøgningen baseret på data fra et fase 1-studie.
Direkte og indirekte sammenligninger
I 25 af de 36 vurderinger er der foretaget en direkte sammenligning af det nye lægemiddel med den nuværende behandling. Det vil sige, at behandlingerne er sammenlignet direkte med hinanden i et klinisk studie. I 11 af de 36 vurderinger er der foretaget en indirekte sammenligning af det nye lægemiddel med den nuværende behandling. Ved indirekte sammenligninger sammenlignes behandlinger, der er undersøgt i hver deres studie. Resultaterne af indirekte sammenligninger er mere usikre, end når to lægemidler sammenlignes direkte.
Real-world evidence
I ni af de 36 sager indgår real-world evidence for at supplere data fra kliniske studier. Real-world evidence er evidens baseret på data, der er indsamlet i klinisk praksis. Det kan f.eks. være data, som er opsamlet i registre over en længere periode eller data indsamlet om patienter på en sygehusafdeling over kort tid. Real-world data kan være af varierende kvalitet.
Medicinrådet har i 2023 udgivet en vejledning, der beskriver, hvordan såkaldt real-world evidence (RWE) kan indgå i vurderingerne af nye lægemidler og indikationsudvidelser.
Antal patienter
I langt hovedparten af anbefalingerne i 2023 var ansøgningerne baseret på ét studie. Det laveste antal patienter i et studie er 35, mens det højeste er 5.591. Det gennemsnitlige antal patienter i alle de studier, som ansøgningerne er baseret på, er 686 patienter.
Medicinrådet skal vurdere nye lægemidler på højst 16 uger (112 dage).
Sagsbehandlingstiden tæller fra den dag, en lægemiddelvirksomhed indsender en fyldestgørende ansøgning, og slutter, når Rådet har godkendt anbefalingen. Tidsrammen er fastlagt af Danske Regioners bestyrelse.
Sagsbehandlingstiderne opgøres ikke for sager af egen drift, direkte indplaceringer eller revurderinger.
I 2023 blev 20 af de 36 almindelige anbefalinger færdige på under 16 uger. Det svarer til 56 procent. I 2022 blev 24 procent af disse anbefalinger færdige på under 16 uger.
For disse 36 anbefalinger var den gennemsnitlige sagsbehandlingstid 20 uger og to dage (142 dage), mens den mediane sagsbehandlingstid var 15 uger og fem dage (110 dage). Den gennemsnitlige sagsbehandlingstid er længere end medianen, fordi enkelte sager, som tager betydeligt længere tid end hovedparten af sagerne, trækker gennemsnittet op.
I 2023 færdigbehandlede Rådet også to anbefalinger, som blev vurderet efter Medicinrådets tidligere metode, hvor tidsrammen for vurderingen var 12 uger (84 dage). Sagsbehandlingstiden for de to sager var følgende:
• esketamin (Spravato) til patienter med depression, som har en akut øget selvmordsrisiko: 125 dage.
• upadacitinib (Rinvoq) til behandling af ankyloserende spondylitis (en form for rygsøjlegigt): 150 dage.
Hvis en vurdering bliver sat på pause undervejs, eksempelvis hvis en virksomhed skal levere yderligere oplysninger til Medicinrådet, udløser det et clock-stop.
Medicinrådet har også mulighed for at foretage et såkaldt udvidet clock-stop i helt særlige sager, hvor der opstår uforudsigelige faglige problemstillinger i forbindelse med Rådets vurdering af et lægemiddel. I de sager kan Rådet have behov for at indhente nye oplysninger eller kvalificere data yderligere for at kunne vurdere sagen.
Hverken clock-stop eller udvidede clock-stop tæller med i den samlede sagsbehandlingstid.
Medicinrådet har haft i alt syv clock-stop i de sager, der blev afsluttet i 2023. Et af dem var et udvidet clock-stop. I 2022 var der i alt 17 clock-stop i de sager, der blev afsluttet det år, heraf fem udvidede clock-stop.
Arbejdet med at nedbringe sagsbehandlingstiden
I 2022 besluttede Danske Regioner, at der skulle udarbejdes en analyse af Medicinrådet med fokus på sagsbehandlingstid og arbejdsmiljø.
Analysen blev offentliggjort den 2. februar 2023 og indeholdt 16 anbefalinger, som skulle bidrage til at nedbringe sagsbehandlingstiderne i Medicinrådet og hjælpe til et bedre arbejdsmiljø. Det drejer sig blandt andet om at skabe mere stabile, robuste og effektive processer for sagsbehandlingen samt bedre mulighed for at planlægge vurderingerne.
Danske Regioners bestyrelse besluttede, at alle 16 anbefalinger skulle implementeres, og at arbejdet med at implementere anbefalingerne skulle forløbe over et år med start den 1. april 2023.
I 2023 er følgende tiltag blevet iværksat:
- nyt ansøgningsskema for nye lægemidler og indikationsudvidelser
- ny vejledning og nyt ansøgningsskema for såkaldte direkte indplaceringer af nye lægemidler direkte i behandlingsvejledninger
- kortere anmodningsskema, som omfatter både fast track, direkte indplaceringer og almindelige vurderinger.
Desuden har Medicinrådet i 2023 arbejdet på at forbedre muligheden for at planlægge vurderingsprocessen bedre, blandt andet så lægemiddelvirksomheden tidligt i processen får en tidsplan for vurderingen.
Valideringsperioden
Når Medicinrådet modtager en ansøgning fra en virksomhed om vurdering af et nyt lægemiddel, skal ansøgningen først valideres, inden den egentlige vurdering kan gå i gang. Det sker for at sikre, at ansøgningen indeholder de nødvendige informationer, for at fagudvalget og sekretariatet kan gennemføre vurderingen af lægemidlet.
I 16 af de 42 sager, der havde dag 0 i 2023, kunne ansøgningen accepteres i første version. I de resterende sager måtte sekretariatet bede virksomheden om at indsende ansøgningen igen i en opdateret version, fordi den oprindelige ansøgning var mangelfuld.
I 2022 kunne kun 3 ud af 36 ansøgninger accepteres i første version.
I 2023 gik der i gennemsnit 154 dage, fra Medicinrådet første gang modtog en ansøgning, til materialet var fyldestgørende, og den egentlige sagsbehandling gik i gang (dag 0). Den mediane valideringstid var 115 dage. Det omfatter både den tid, sekretariatet har brugt på at validere, og den tid, lægemiddelvirksomheden har arbejdet på at opdatere sin ansøgning.
Til sammenligning gik der i 2022 i gennemsnit 158 dage fra indsendt ansøgning, til sagsbehandlingen kunne begynde (dag 0), og den mediane valideringstid var 154 dage.
Medicinrådet har i 2023 arbejdet med en ny model for ansøgning ved blandt andet at revidere sit ansøgningsskema, så det bliver tydeligere, hvad ansøgningen skal indeholde.
I 2023 udarbejdede Medicinrådet i alt 10 behandlingsvejledninger eller opdateringer af behandlingsvejledninger. Af dem var fire vejledninger på sygdomsområder, hvor Medicinrådet ikke tidligere har haft behandlingsvejledninger, mens de seks var opdateringer af eksisterende behandlingsvejledninger.
Formålet med Medicinrådets behandlingsvejledninger og rekommandationer er at sikre patienterne en effektiv og sikker behandling, samtidig med at sundhedsvæsnet kan købe lægemidlerne til rimelige priser.
De beskriver, hvilke lægemidler der er lige gode (ligestillede) til at behandle patienter med en bestemt sygdom baseret på en vurdering af lægemidlernes effekt og sikkerhed og eventuelle relevante praktiske forhold. De indeholder også kriterier for, hvornår patienter bør starte og stoppe med en behandling.
Behandlingsvejledningerne bliver opdateret, når der kommer nye behandlinger til, når der offentliggøres nye data, eller når der kan være væsentlige besparelser ved at skifte patienter til en anden behandling.
Medicinrådets behandlingsvejledninger danner grundlag for, at lægemidlerne kan konkurrenceudsættes i et udbud hos Amgros, der køber lægemidler ind til sygehusene. I et udbud kan lægemiddelvirksomhederne byde ind med priser på deres produkter.
Hvis to eller flere lægemidler er ligestillede, vurderer Medicinrådet de omkostninger, der er forbundet med behandlingerne (gennemsnitlige udgifter til transport af patient, personaletid, blodprøver m.m.), i en såkaldt omkostningsanalyse. Det lægemiddel, som er billigst vurderet på pris og øvrige omkostninger, bliver førstevalg i Medicinrådets lægemiddelrekommandation.
Lægemiddelrekommandationen er altså et dokument, der anbefaler, i hvilken rækkefølge danske sygehuse skal vælge lægemidler på et givent sygdomsområde ud fra en faglig og derefter økonomisk vurdering. Medicinrådet har godkendt over 40 opdaterede eller nye lægemiddelrekommandationer i 2023. De fleste opdateringer er sket på baggrund af udbud eller prisreguleringer hos Amgros.
Nye behandlingsvejledninger afsluttet i 2023
-
Tillægsbehandling med EGFR-hæmmere ved metastaserende tyk- og endetarmskræft (sagsbehandlingstid fra protokol til godkendelse: ca. 4 mdr.)
-
Moderat til svær atopisk eksem (sagsbehandlingstid: ca. 1 mdr.)
-
Immunglobulinsubstitution ved sekundære immundefekter (sagsbehandlingstid: ca. 13 mdr.)
-
Metastatisk prostatakræft (sagsbehandlingstid: ca. 6 mdr.).
Opdateringer afsluttet i 2023
-
Type 2-diabetes
-
Kronisk migræne
-
CDK4/6-hæmmere til brystkræft
-
Metastatisk nyrekræft
-
Hæmofili B
-
HIV.
Siden dannelsen af regionerne i 2007 er udgifterne til sygehuslægemidler ifølge tal fra Danske Regioner mere end fordoblet med en stigning på omtrent 127 procent fra 4,3 milliarder kroner i 2007 til 9,8 milliarder kroner i 2022. Det dækker primært de sygehuslægemidler, som Amgros indkøber, men også lægemidler, som sygehusapotekerne selv producerer. Fra 2010 til 2023 er forbruget af sygehuslægemidler i Danmark samtidig steget med ca. 41 procent opgjort i Definerede Døgn Doser (DDD). Det viser tal fra Amgros.
Med dannelsen af Medicinrådet i 2017 har regionernes indkøbsorganisation Amgros fået bedre mulighed for at forhandle priser på nye sygehuslægemidler.
Muligheden for, at Medicinrådet ikke anbefaler et lægemiddel, hvor prisen vurderes for høj i forhold til lægemidlets effekt, er med til at tilskynde virksomhederne til at tilbyde en lavere pris.
I de tilfælde, hvor det i første omgang ikke lykkes at få forhandlet en rimelig pris, og hvor især prisen står i vejen for en anbefaling, opfordrer Medicinrådet lægemiddelvirksomhederne til at vende tilbage med et nyt pristilbud.
I 12 tilfælde, siden Medicinrådet blev oprettet i 2017, er en ikke-anbefaling blevet til en anbefaling, fordi lægemiddelvirksomheden efter Medicinrådets opfordring sænkede prisen til et mere acceptabelt niveau. Det er sket to gange i 2023.
Samtidig danner Medicinrådets behandlingsvejledninger grundlag for, at lægemidler, som Medicinrådet vurderer er lige gode, kan blive konkurrenceudsat i et udbud hos Amgros. Efter et udbud offentliggør Medicinrådet en lægemiddelrekommandation, hvor regionerne oftest anbefales at anvende det billigste af de ligestillede lægemidler til en meget stor del af patienterne.
Sidste år alene handlede Amgros blandt andet ved hjælp af Medicinrådets vurderinger besparelser på sygehusmedicin på mere end 8,7 milliarder kroner set i forhold til de officielle listepriser (AIP). Det svarer til ca. 48 procents besparelser i forhold til listepriserne. I 2008 var besparelsen på knap 19 procent.
Dyre lægemidler konkurrenceudsættes i stor stil
Medicinrådets arbejde med behandlingsvejledninger og lægemiddelrekommandationer er med til at konkurrenceudsætte 80 procent af de sygehuslægemidler, der bliver brugt flest penge på i Danmark.
Af de 30 lægemidler, der kostede regionerne mest i 2023, er 24 lægemidler med udgangen af 2023 dækket af Medicinrådets behandlingsvejledninger og lægemiddelrekommandationer. Det er blandt andet lægemidler til behandling af kræftsygdomme, multipel sklerose, inflammatoriske tarmsygdomme, gigtsygdomme og immunglobulindefekter.
Medicinrådets behandlingsvejledninger og lægemiddelrekommandationer er altså med til at skabe priskonkurrence for størstedelen af de sygehuslægemidler, som regionerne bruger allerflest penge på. Det er derfor et af kriterierne for, hvilke behandlingsvejledninger Medicinrådet beslutter sig for at udarbejde eller opdatere.
Det tætte samarbejde mellem Medicinrådet og Amgros giver på denne måde lavere priser. Der ses ofte væsentlige prisreduktioner, når to eller flere lægemidler bliver ligestillet til en gruppe patienter.
Medicinrådet er et uafhængigt råd, som udarbejder anbefalinger til mulige standardbehandlinger og behandlingsvejledninger til de fem regioner.
Rådet er nedsat af Danske Regioner for at sikre mere ensartet behandling af patienter på tværs af landet og lavere priser på lægemidler. Rådet begyndte sit arbejde den 1. januar 2017.
Medicinrådet består af et Råd, et sekretariat og mere end 50 fagudvalg med i alt knap 500 medlemmer.
Fagudvalgene og sekretariatet udarbejder i fællesskab vurderinger og rapporter om lægemidlers effekt, bivirkninger og omkostningseffektivitet i forhold til eksisterende behandlinger. Rådet træffer beslutningerne om, hvorvidt et lægemiddel kan anbefales, og om en behandlingsvejledning kan godkendes.
Fagudvalgsmedlemmerne er hovedsageligt læger, patienter eller patientrepræsentanter, sygeplejersker og farmaceuter, som bidrager med viden om både sygdommen og behandlingen fra hvert deres perspektiv. I fagudvalgene er der typisk 8-10 medlemmer.
De 64 medarbejdere i sekretariatet er fordelt på en række forskellige vidensområder såsom sundhedsvidenskab, sundhedsøkonomi, biostatistik, jura, kommunikation, proceskoordination og administration. Sekretariatet ledes af direktør Søren Gaard, der tiltrådte sin stilling den 1. november 2023.
Rådet består af 17 medlemmer og fire observatører.
Rådets formandskab er udpeget af Danske Regioner. De øvrige rådsmedlemmer er udpeget af regionerne, Lægevidenskabelige Selskaber (LVS), Danske Patienter og Rådet selv. Desuden er der i Rådet observatører fra fire centrale aktører i sundhedsvæsnet: Amgros, Lægemiddelindustriforeningen (Lif), Lægemiddelstyrelsen og Sundhedsstyrelsen.
Rådsmedlemmer
Jørgen Schøler Kristensen
Steen Werner Hansen
Anne Lene Riis
Birgitte Klindt Poulsen
Charlotte Birkmose Rotbøl
Christine Dinsen-Andersen
Dorte Gyrd-Hansen
Dorte Lisbet Nielsen
Hanne Rolighed Christensen
Jens Friis Bak
Kim Brixen
Kirsten Wisborg
Lisbeth Høeg-Jensen
Morten Freil
Peder Gunner Fabricius
Rikke Søgaard
Jørgen Schøler Kristensen
Steen Werner Hansen
Anne Lene Riis
Birgitte Klindt Poulsen
Charlotte Birkmose Rotbøl
Christine Dinsen-Andersen
Dorte Gyrd-Hansen
Dorte Lisbet Nielsen
Hanne Rolighed Christensen
Jens Friis Bak
Kim Brixen
Kirsten Wisborg
Lisbeth Høeg-Jensen
Morten Freil
Peder Gunner Fabricius
Rikke Søgaard
Jørgen Schøler Kristensen
Steen Werner Hansen
Anne Lene Riis
Birgitte Klindt Poulsen
Charlotte Birkmose Rotbøl
Christine Dinsen-Andersen
Dorte Gyrd-Hansen
Dorte Lisbet Nielsen
Hanne Rolighed Christensen
Jens Friis Bak
Kim Brixen
Kirsten Wisborg
Lisbeth Høeg-Jensen
Morten Freil
Peder Gunner Fabricius
Rikke Søgaard
Fotos: Martin Mydtskov
Listen omfatter rådsmedlemmer ved udgangen af 2023.
Jørgen Schøler Kristensen
Formand
Udpeget af Danske Regioner
Steen Werner Hansen
Formand
Udpeget af Danske Regioner
Anne Lene Riis
Overlæge, Medicinsk Afdeling, Regionshospitalet Horsens
Udpeget af Lægevidenskabelige Selskaber
Birgitte Klindt Poulsen
Cheflæge, Klinisk Farmakologisk Enhed, Aalborg Universitetshospital
Udpeget af regionerne i fællesskab
Charlotte Birkmose Rotbøl
Lægefaglig direktør, Regionshospital Nordjylland
Udpeget af Region Nordjylland og medlem af Rådet fra juni 2023
Christine Dinsen-Andersen
Farmaceut, chefspecialist, Region Hovedstadens Apotek
Udpeget af regionerne i fællesskab
Dorte Gyrd-Hansen
Professor, forskningsleder ved Danish Centre for Health Economics (DaCHE), Syddansk Universitet
Udpeget af Rådet
Dorte Lisbet Nielsen
Professor, overlæge, Onkologisk afdeling, Herlev Hospital
Udpeget af Lægevidenskabelige Selskaber (DSKO – Dansk Selskab for Klinisk Onkologi)
Hanne Rolighed Christensen
Cheflæge, Klinisk farmakologisk afdeling, Bispebjerg Hospital
Udpeget af regionerne i fællesskab
Jens Friis Bak
Lægefaglig direktør, Regionshospitalet Gødstrup
Udpeget af Region Midtjylland
Kim Brixen
Lægelig direktør, Odense Universitetshospital
Udpeget af Region Syddanmark
Kirsten Wisborg
Lægefaglig vicedirektør, Bispebjerg og Frederiksberg Hospital
Udpeget af Region Hovedstaden og medlem af Rådet fra februar 2023
Lisbeth Høeg-Jensen
Kvalitets- og udviklingschef, Kræftens Bekæmpelse
Udpeget af Danske Patienter
Morten Freil
Direktør, Danske Patienter
Udpeget af Danske Patienter
Niels Obel
Professor, overlæge, Infektionsmedicinsk Klinik, Rigshospitalet
Udpeget af Lægevidenskabelige Selskaber (DSI – Dansk Selskab for Infektionsmedicin)
Peder Gunner Fabricius
Lægefaglig vicedirektør, Nykøbing Falster Sygehus
Udpeget af Region Sjælland
Rikke Søgaard
Professor, Klinisk Institut, Syddansk Universitet
Udpeget af Rådet og medlem af Rådet fra april 2023
Observatører
Dorthe Bartels
Ida Sofie Jensen
Kristin Skougaard
Simon Tarp
Dorthe Bartels
Ida Sofie Jensen
Kristin Skougaard
Simon Tarp
Dorthe Bartels
Ida Sofie Jensen
Kristin Skougaard
Simon Tarp
Fotos: Martin Mydtskov
Listen omfatter observatører ved udgangen af 2023.
Dorthe Bartels
Senior strategisk rådgiver
Udpeget af Amgros
Ida Sofie Jensen
Koncernchef, Lægemiddelindustriforeningen
Udpeget af Lægemiddelindustriforeningen
Kristin Skougaard
Læge
Udpeget af Lægemiddelstyrelsen
Simon Tarp
Sektionsleder, evidensbaseret medicin
Udpeget af Sundhedsstyrelsen
Ved årsskiftet havde Medicinrådets fagudvalg i alt 481 medlemmer, hvis vidtrækkende ekspertise udgør fundamentet for Medicinrådets arbejde: 363 læger, 74 patientrepræsentanter, 29 farmaceuter, 13 sygeplejersker og enkelte andre.
Tak for indsatsen.
Akut leukæmi
Bodil Als-Nielsen, overlæge, ph.d.
Claus Werenberg Marcher, specialeansvarlig overlæge
Henrik Sengeløv, overlæge, dr.med.
Ingolf Mølle, overlæge ph.d.
Kim Dalhoff, professor
Kim Theilgaard-Mönch, assoc. prof. dr.med., ol og gruppeleder
Marianne Tang Severinsen, professor, overlæge
Morten Krogh Jensen, overlæge dr. med.
Rikke Holck Hansen, farmaceut
Alzheimers sygdom
Britta Pedersen, afdelingslæge
Hanne Gottrup, overlæge, ph.d.
Jacob Hejmdal Gren, cheflæge
Karsten Vestergård, ledende overlæge
Kjeld Andersen, overlæge, professor
Lene Hvidkjær, patient/patientrepræsentant
Lise Salem, afsnitsansvarlig overlæge
Steen Gregers Hasselbalch, patient/patientrepræsentant
Stig Ejdrup Andersen, ledende overlæge
Anæstesi
Allan Mikael Schrøder, farmaceut, specialist i sygehusfarmaci
Billy Kristensen, cheflæge
Charlotte Runge, overlæge
Karina Jakobsen, klinisk sygeplejespecialist
Mads Kristian Holten, overlæge
Stine Thorhauge Zwisler, overlæge, ph.d.
Søren Bøgevig, overlæge
Torben Callesen, overlæge, dr. med.
Arveligt angioødem
Anne Åbom, læge
Carsten Bindslev-Jensen, professor dr med ph.d.
Christina Gade, afdelingslæge, ph.d.
Helle Houlbjerg Carlsen, funktionsleder, farmaceut
Henrik Balle Boysen, patient/patientrepræsentant
John Hilligsøe Heinig, overlæge
Jørn Schultz-Boysen, patient/patientrepræsentant
Shailajah Kamaleswaran, afdelingslæge
Atopisk eksem
Shailajah Kamaleswaran, afdelingslæge
Bente Villumsen, patient/patientrepræsentant
Cathrine Nørgaard Peulicke, klinisk farmaceut
Charlotte Gotthard Mørtz, professor, overlæge, ph.d.
Hans Christian Ring, læge
Kirsten Rønholt Stausholm, læge
Kristian Fredløv Mose, afdelingslæge, ph.d.
Lars Nielsen, konsulent
Majbrit Høite Hansen, patient/patientrepræsentant
Rasmus Huan Olsen, afdelingslæge, klinisk lektor, ph.d.
Stine Maria Andersen, afdelingslæge
Behandlingsresistent depression for voksne
Claus Havregaard Sørensen, specialeansvarlig overlæge
Dénes Lengyel, overlæge
Gustav Bizik, md, ph.d./ overlæge
Jonas Meile, alm praktisende læge
Klaus Martiny, klinisk professor og overlæge
Lars Vedel Kessing, professor, overlæge, dr.med.
Maike Andreasen, overlæge
Martin Balslev Jørgensen, professor overlæge dr.med
Niels August Willer Strand, afdelingslæge
Poul Videbech, professor, overlæge
Steen Duurloo Sørensen, patient/patientrepræsentant
Benign hæmatologi
Anders Vidstrup, patient/patientrepræsentant
Ane Hornbæk Mortensen, farmaceut
Ann Kjersgaard Meldal, patient/patientrepræsentant
Eva Leinøe, overlæge
Jesper Stentoft, professor, overlæge
Kaspar René Nielsen, overlæge
Kasper Røikjær Jensen, afdelingslæge
Mikkel Helleberg Dorff, cheflæge
Blære- og urotelialkræft
Andreas Carus, overlæge, klinisk lektor, ph.d
Dorthe Yakymenko, afdelingslæge
Erik Bro Hansen, afdelingslæge
Knud Fabrin, overlæge
Line Hammer Dohn, overlæge, ph.d.
Mette-Pernille Donsmark, specialist i implementering
Niels Viggo Jensen, overlæge
Poul Johnsen, patient/patientrepræsentant
Stig Ejdrup Andersen, overlæge
Blødersygdomme
Anders Abildgaard, afdelingslæge
Christian Krog Madsen, patient/patientrepræsentant
Eva Funding, overlæge
Johanne Andersen Højbjerg, afdelingslæge
Ole Mark, patient/patientrepræsentant
Peter Buur van Kooten Niekerk, afdelingslæge
Raheel Raja, afdelingslæge
Rasmus Huan Olsen, afdelingslæge, klinisk lektor, ph.d.
Rikke Holck Hansen, farmaceut
Rune Larsen, overlæge
Torben Stamm, afdelingslæge
Brystkræft
Alexey Lodin, afdelingslæge
Birgit Arentoft, patient/patientrepræsentant
Eva Balslev, overlæge
Guri Spiegelhauer, sygeplejerske
Hanne Melgaard Nielsen, overlæge
Iben Kümler, overlæge, ph.d.
Jeanette Dupont Rønlev, overlæge, ph.d.
Lena Yevmenchyk Pedersen, patient/patientrepræsentant
Maria Lendorf, afdelingslæge
Marie Lund, afdelingslæge
Martin Kreutzfeldt, afdelingslæge
Philip Hojrizi, farmaceut
Tamas Lörincz, overlæge, ph.d.
Epilepsi
Berit Andersen, patient/patientrepræsentant
Camilla Skødt Jørgensen, patient/patientrepræsentant
Gesche Jürgens, overlæge
Hans Christian Laugaard-Jacobsen, børnelæge
Ioannis Tsiropoulos, overlæge
Jakob Christensen, overlæge
Janne Friedrich, overlæge
Kern Olofsson, ledende overlæge, neuropædiatrisk afdeling
Michael Bayat, afdelingslæge
Rikke Kudahl, klinisk farmaceut, cand. pharm.
Gigtsygdomme
Ane Hornbæk Mortensen, farmaceut
Annemarie Lyng Svensson, overlæge, ph.d.
Connie Ziegler, patient/patientrepræsentant
Grith Eng, afdelingslæge
Henrik Leffers, 1. reservelæge
Lene Thomsen, patient/patientrepræsentant
Maria Krogstrup, afdelingslæge
Per Damkier, professor, overlæge
Pernille Hurup Duhn, overlæge
Rikke Asmussen, afdelingslæge
Salome Kristensen, overlæge
Thomas Andersen, afdelingslæge
Gynækologisk kræft
Anne Krejbjerg Motavaf, afdelingslæge
Birthe Lemley, patient/patientrepræsentant
Dejan Labudovic, overlæge
Dorte Birgitte Blou, patient/patientrepræsentant
Hanne Mathiesen, afdelingslæge
Henrik Horwitz, overlæge
Jacob Christian Lindegaard, overlæge
Mette-Pernille Donsmark, specialist
Trine Iversen, md, afdelingslæge, ph.d.
Trine Lembrecht Jørgensen, klinisk lektor, afdelingslæge
Hiv/aids
Ann-Brit Eg Hansen, overlæge, klinisk lektor
Bjarne Ørskov Lindhardt, ledende overlæge, klinisk lektor
Isik Johansen, professor, overlæge
Jan Gerstoft, professor, overlæge, dr.med.
Lothar Wiese, overlæge
Marianne Kjettrup Jensen, farmaceut
Martin Carlsen, patient/patientrepræsentant
Merete Storgaard, overlæge
Michael Dalager-Pedersen, cheflæge, ph.d., klinisk lektor
Paul W. Thomsen, patient/patientrepræsentant
Samuel Azuz, afdelingslæge
Hoved-halskræft
Camilla Sofie Jørgensen, farmaceut
Jesper Grau Eriksen, professor, overlæge, ph.d.
Kinga Nowicka-Matus, afdelingslæge
Marie Lund, afdelingslæge
Mohammad Farhadi, overlæge
Niels Gyldenkerne, overlæge
Niels Viggo Jessen, patient/patientrepræsentant
Hypertrofisk kardiomyopati
Christina Oxlund, hjertemedicinsk afdeling
Emil Bartels, overlæge
Henning Mølgaard, professor,overlæge, dr.med.
Henning Bundgaard, professor, overlæge
Jens Jakob Thune, overlæge, klinisk forskningslektor
Jens Mogensen, overlæge, dr. med.
Lars Jakobsen, overlæge
Lars Riber, ledende overlæge i hjertekirurgi ouh, lektor, ph.d., dr. med.
Malene Kjærsgaard Mortensen, sygeplejerske
Nick Mattsson, afdelingslæge, ph.d.
Rasmus Huan Olsen, afdelingslæge, klinisk lektor, ph.d.
Rikke Sørensen, overlæge
Hypofyse- og binyresygdomme
Eigil Husted Nielsen, overlæge, ph.d.
Gitte Stampe Møller, klinisk farmaceut
Gry Bispelund Knudsen, -
Jakob Østergaard, læge
Lone Muxoll Storkfelt, assisterende afdelingssygeplejerske
Matilde Kyst Behrens, patient/patientrepræsentant
Mikkel Andreassen, overlæge, ph.d., klinisk lektor
Torben Laursen, overlæge, lektor, dr.med., ph.d.
Immunglobulinsubstituion
Anja Pihl, patient/patientrepræsentant
Anne Øvrehus, cheflæge, ph.d.
Birgitte Smith, overlæge, ph.d., lektor
Christian Bjørn Poulsen, overlæge
Henrik Sengeløv, professor, overlæge
Jannik Helweg-Larsen, overlæge
Kasper Jensen, afdelingslæge
Kristian Karstoft, overlæge, ph.d., dr. med.
Lene Surland Knudsen, overlæge, ph.d.
Lisbeth Egeskov, patient/patientrepræsentant
Maja Hinge, specialeansvarlig overlæge
Mette Holm, overlæge, klinisk lektor
Mette Martinez Stærkind, afdelingslæge
Peter Asdahl, afdelingslæge
Susanne Weng Rømer, farmaceut
Trine Mogensen, overlæge
Immunmodulerende behandling med immunglobuliner
Janus Kaufmann Lindqvist, overlæge
Johannes Jakobsen, overlæge/professor emeritus
Kristian Karstoft, afdelingslæge
Lars Nørgaard Sørensen, patient/patientrepræsentant
Marit Otto, overlæge
Susanne Weng Rømer, farmaceut
Svend Erik Dyrskov Hansen, patient/patientrepræsentant
Thomas Harbo, overlæge
Tina Dysgaard, læge
Inflammatoriske lidelser i næse og bihuler
Anette Drøhse Kjeldsen, professor, overlæge
Camilla Sofie Jørgensen, farmaceut
Christian von Buchwald, professor
Gitte Hanstad, sygeplejerske
Johannes Schmid, overlæge, ph.d., klinisk lektor
Kristian Bruun Petersen, overlæge
Mads Vrelits Filtenborg, afdelingslæge
Migle Skumaniene, overlæge
Niclas Rubek, overlæge
Zandra Nymand Ennis, afdelingslæge
Inflammatoriske tarmsygdomme
Anne-Mette Haase, afdelingslæge
Benthe Bertelsen, patient/patientrepræsentant
Fjóla Høg Nielsen, farmaceut
Inge Nordgaard-Lassen, cheflæge, dr.med
Jens Kjeldsen, overlæge, professor, ph.d.
Jesper Hallas, professor, overlæge
Lars Kristian Munck, overlæge
Lars Vinter-Jensen, overlæge
Mark Bremholm Ellebæk, overlæge og klinisk lektor
Michael Staun, overlæge dr med
Ove B Schaffalitzky de Muckadell, professor, overlæge, dr.med.
Rasmus Gaardskær Nielsen, overlæge, ph.d.
Vera Slyk Pedersen, patient/patientrepræsentant
Knoglemarvskræft
Anja Klostergaard, overlæge
Anne Kærsgaard Mylin, overlæge, ph.d.
Carsten Helleberg, overlæge
Carsten Levin, patient/patientrepræsentant
Charlotte Toftmann Hansen, overlæge
Kasper Røikjær Jensen, afdelingslæge
Lisbeth Egeskov, patient/patientrepræsentant
Tonny Studsgaard Petersen, overlæge, klinisk lektor
Ulf Christian Frølund, overlæge
Kronisk lymfatisk leukæmi
Annika Rewes, afdelingslæge
Christian Bjørn Poulsen, ledende overlæge
Jindrich Mourek, overlæge
Rasmus Bech, patient/patientrepræsentant
Rikke Holck Hansen, farmaceut
Robert Pedersen, overlæge ph.d.
Samuel Azuz, afdelingslæge
Thor Høyer, afdelingslæge
Kroniske myeloproliferative sygdomme
Andreas Brønden, overlæge
Andreja Dimitrijevic, overlæge
Annette Johansen, patient/patientrepræsentant
Bo Mortensen, afdelingslæge
Gine Stobberup, farmaceut
Gitte Thomsen, overlæge
Jesper Stentoft, professor, overlæge, ph.d.
Lene Udby, overlæge
Kræft i blærehalskirtlen
Grazvydas Tuckus, overlæge
Grzegorz Lukasz Fojecki, ph.d., afdelingslæge
Jesper Hallas, professor, overlæge
Jimmi Søndergaard, overlæge
Katharina Perell, afdelingslæge
Leif Otterstrøm, patient/patientrepræsentant
Mike Allan Mortensen, speciallæge
Ole Jensen, patient/patientrepræsentant
Per Kongsted, afdelingslæge
Philip Hojrizi, farmaceut
Rasmus Bisbjerg, overlæge
Simon Buus, overlæge
Steinbjørn Hansen, overlæge, ph.d.
Stine Trolle, farmaceut
Kræft i mavesæk og mavemund
Jon Kroll Bjerregaard, overlæge
Kenneth Hofland, ledende overlæge
Lene Bæksgaard Jensen, overlæge, ph.d.
Line Jarvig, farmaceut
Marianne Nordsmark, overlæge
Mette Yilmaz, overlæge
Rana Bahij, afdelingslæge
Rasmus Huan Olsen, afdelingslæge, klinisk lektor
Leverbetændelse
Andreas Kjær, sygeplejerske, souschef
Anne Øvrehus, cheflæge
Jan Gerstoft, professor, overlæge, dr.med.
Kim Dalhoff, professor
Lone Galmstrup Madsen, ledende overlæge
Lone Hagens Mygind, overlæge, ph.d, klinisk lektor
Lone McColaugh, patient/patientrepræsentant
Mette Rye Clausen, overlæge dr. med. ph.d.
Nina Weis, professor, overlæge, ph.d.
Peer Brehm Christensen, overlæge/professor
Rajesh Mohey, overlæge, ph.d.
Stine Trolle, senior specialist, cand.pharm.
Toke Barfod, overlæge, lektor
Leverkræft
Amy Daugaard Asmussen, udviklingsansvarlig sygeplejerske, mhh
Britta Weber, overlæge, ph.d.
Finn Ole Larsen, overlæge
Gerda Elisabeth Villadsen, overlæge
Kim Dalhoff, professor
Kirsten Kjeldgaard Vistisen, overlæge
Kirstine Petrea Bak-Fredslund, afdelingslæge
Lone Galmstrup Madsen, ledende overlæge
Marijanne Nord Madsen, patient/patientrepræsentant
Merete Krogh, overlæge, ph.d.
Sidsel Marcussen, klinisk farmaceut
Tóra Dahl, patient/patientrepræsentant
Leversygdomme
Annette Dam Fialla, overlæge
Astrid Naver, overlæge
Helene Kvistgaard, afdelingslæge
Kim Dalhoff, professor
Konstantin Kazankov, afdelingslæge
Lise Hobolth, overlæge
Lise Hobolth, overlæge
Lone McColaugh, patient/patientrepræsentant
Marianne Hørby Jørgensen, overlæge ph.d.
Mette Hessilt, farmaceut
Nina Tuxen, patient/patientrepræsentant
Peter Bjerring, overlæge
Peter Holland-Fischer, overlæge
Lipidforstyrrelser
Esben Søndergaard, afdelinglæge, klinisk lektor, ph.d.
Henrik Steen Hansen, overlæge
Jens Uffe Brorholt-petersen, overlæge, ph.d.
Kristian Korsgaard Thomsen, ledende overlæge, ph.d.
Lia E. Bang, overlæge, ph.d.
Line Jarvig, farmaceut
Martin Snoer, overlæge
Sidsel Gaarn Hastrup, afdelingslæge
Tonny Studsgaard Petersen, overlæge, klinisk lektor
Lungeemfysem og lungefibrose
Allan Mikael Schrøder, farmaceut, specialist i sygehusfarmaci
Christian Meyer, overlæge
Finn Wulff, patient/patientrepræsentant
Heinrich Andreasen, patient/patientrepræsentant
Jon Torgny Rostrup Wilcke, overlæge
Kristine Jensen, afdelingslæge
Linda Marie Sevelsted Møller, afdelingslæge, ph.d
Pernille Hauschildt, cheflæge
Sofie Lock Johansson, afdelingslæge
Thomas Øhlenschlæger, afdelingslæge
Torkell Ellingsen, klinisk professor, ledende overlæge
Lungekræft
Amal Durakovic, overlæge
Anja Pagh, afdelingslæge, ph.d.
Annie Lorenzen, klinisk farmaceut
Finn Klausen, patient/patientrepræsentant
Hjørdis Hjalting Schmidt, afdelingslæge
Lisbeth Søbæk Hansen, patient/patientrepræsentant
Lotte Holm Land, overlæge, ph.d.
Sidsel Pedersen, læge, ph.d.
Steen Riisgaard de Blanck, afdelingslæge, ph d
Svetlana Borissova, afdelingslæge
Lymfekræft
Ahmed Ludvigsen Al-Mashhadi, afdelingslæge, ph.d. studerende
Dorte Maegaard Tholstrup, afd.læge, ph.d.
Ida Blok Sillesen, afdelingslæge
Ina Vierø Rinder, farmaceut
Jakob Madsen, ledende overlæge
Jørn Søllingvraa, patient/patientrepræsentant
Kenneth Skov, afdelingslæge
Lise M. Lindahl, 1. reservelæge
Michael Boe Møller, overlæge
Paw Jensen, overlæge
Peter Brændstrup, afdelingslæge
Rasmus Bo Dahl-Sørensen, overlæge
Medfødte stofskskiftesygdomme
Allan Bayat, afdelingslæge/postdoc
Anders Kahr-Højland, patient/patientrepræsentant
Birthe Holm, patient/patientrepræsentant
Bitten Aagaard, overlæge
Christina Gade, afdelingslæge, klinisk farmakologi
Elsebet Østergaard, overlæge
Hans Christian Laugaard-Jacobsen, børnelæge
Inge-Merete Vand, patient/patientrepræsentant
Iris Jaatog, patient/patientrepræsentant
Lars Bender, overlæge
Line Jarvig, farmaceut
Linette Søegaard Sørensen, patient/patientrepræsentant
Lone Larsen, overlæge
Malene Landbo Børresen, overlæge
Nicolai Rasmus Preisler, afdelingslæge
Pernille Tørring, overlæge, ph.d.
Tina Duelund, overlæge
Migræne
Anne Bülow-Olsen, patient/patientrepræsentant
Benedikte Wanscher, ledende overlæge, ph.d. mpg
Gine Stobberup, klinisk farmaceut
Jon Andersen, professor, ledende overlæge
Sidsel Thorup Thomsen, afdelingslæge
Thue Nielsen, overlæge
Modermærkekræft
Adam Luczak, overlæge
Bente Skøtt Rasmussen, sygeplejerske
Henrik Schmidt, overlæge
Jakob Henriksen, afdelingslæge
Lars Bastholt, overlæge
Lisbet Hölmich, professor
Marco Donia, afdelingslæge
Merete Schmiegelow, patient/patientrepræsentant
Nina Løth Mårtensson, overlæge
Pernille Lassen, overlæge ph.d.
Sanne Wiingreen, patient/patientrepræsentant
Sidsel Marcussen, klinisk farmaceut
Multipel sklerose
Freja Karuna Hemmingsen Sørup, afdelingslæge
Hilde Omestad, farmaceut
Jeppe Romme Christensen, afdelingslæge
Lars Kristian Storr, neurolog, overlæge
Lena Roug, overlæge
Malene Kappen Krüger, patient/patientrepræsentant
Marie Lynning, patient/patientrepræsentant
Matthias Kant, overlæge, leder skleroseklinik
Thor Petersen, professor/overlæge
Myastenia gravis
Birgitte Forsom Sandal, overlæge
Christine Nilsson, afdelingslæge, klinisk lektor
Janus Kaufmann Lindqvist, overlæge
Liselotte Schirakow, patient/patientrepræsentant
Lotte Vinge, cheflæge
Malene Missel, patient/patientrepræsentant
Mette-Pernille Donsmark, specialist i implementering
Mustapha Itani, afdelingslæge, ph.d.
Sidsel Goor Pedersen, klinisk sygeplejespecialist
Sonja Holm-Yildiz, afdelingslæge
Thure Filskov Overvad, reservelæge
Nyrekræft
Ane Iversen, afdelingslæge
Anne Kirstine Hundahl Møller, overlæge, ph.d.
Jakob Henriksen, afdelingslæge
Lars Lund, professor, overlæge, dr.med
Niels Viggo Jensen, overlæge
Søren Petersen, patient/patientrepræsentant
Nyresygdomme
Cecilie Lyngsø, overlæge
Charlotte Strandhave, overlæge
Elvin Odgaard, overlæge
Henrik Horwitz, overlæge, ph.d.
Lise Lotte Jensen, klinisk sygeplejespecialist
Louise Moreau Kaa, farmaceut
Marianne Camilla Bertelsen, ledende overlæge
Michael Dyrehauge Schultz, afdelingslæge
Thomas Elung-Jensen, overlæge
Nyretransplantation
Birgitte Bang Pedersen, ledende overlæge, ph.d.
Bjarne Kuno Møller, ledende overlæge
Casper Lassen, speciallæge
Cecilie Lyngsø, overlæge
Claus Bistrup, professor, overlæge ph.d..
Jan Carstens, overlæge, ph.d.
Karin Riis-Jørgensen, patient/patientrepræsentant
Kirsten Back Pedersen, projektsygeplejerske
Lara Aygen Øzbay, afdelingslæge
Line Jarvig, farmaceut
Lisbeth Nielsen, patient/patientrepræsentant
Mads Hornum, overlæge
Psoriasis og psoriasis med ledgener
Andreas H. M. Jensen, patient/patientrepræsentant
Diljit Kaur Knudsen, overlæge
Eli Glückstadt, patient/patientrepræsentant
Lone Skov, professor, overlæge, dr.med.
Lotte Aggergaard, cand. pharm, farmaceut
Maija Bruun Haastrup, overlæge
Mathias Tiedemann Svendsen, overlæge, ph.d.
Psykotiske tilstande
Anders Fink-Jensen, professor, overlæge, dr.med.
Anne Dorte Stenstrøm, lendende overlæge, ph.d., klinisk lektor
Anne Katrine Pagsberg, professor, overlæge
David Dines Jørgensen, overlæge i psykiatri
Erik Mønsted Pedersen, patient/patientrepræsentant
Gesche Jürgens, overlæge, forskningslektor, ph.d.
Jimmi Nielsen, professor, overlæge
Julie Klahn, overlæge
Karsten Jensen, speciallæge, lektor
Lone Baandrup, overlæge, cheflæge
Maria Sander Jensen, afdelingslæge
Marianne Lund Gudik-Sørensen, klinisk farmaceut
Natalia Pedersen, afdelingslæge
Per Balling, ledende overlæge
Ulla Schierup Nielsen, overlæge
Sjældne medfødte sygdomme hos børn
Alfred Peter Born, overlæge
Birthe Holm, patient/patientrepræsentant
Brian Nauheimer Andersen, overlæge
Cecilie Sickle Ejerskov, 1. reservelæge
Charlotte Myrup, overlæge
Helle Ladefoged Johnsen, afdelingslæge
Jens Erik Klint Nielsen, overlæge
Niels Ove Illum, specialeansvarlig overlæge, klinisk lektor, ph.d.
Sara Dirksen, patient/patientrepræsentant
Sigrid Otnes, farmaceut
Sophia Hammer-Hansen, afdelingslæge
Terese Kamronn, læge
Spinal muskelatrofi
Christina Engel Høi-Hansen, professor, overlæge, dr med
Helle Cecilie Viekilde Pfeiffer, overlæge, ph.d.
Jón Trærup Andersen, professor, ledende overlæge, ph.d.
Kirsten Svenstrup, overlæge, ph.d.
Lene Kjær Thomsen, patient/patientrepræsentant
Lisbeth Koed Doktor, patient/patientrepræsentant
Niels Ove Illum, specialeansvarlige overlæge, klinisk lektor, ph.d.
Søren Johansen, farmaceut
Ulla Werlauff, forskningsleder, ph.d.
Svær astma
Bo Chawes, professor, overlæge, dr.med., ph.d.
Britta Hjerrild, overlæge, ph.d
Dan Pedersen, patient/patientrepræsentant
Daniel Pilsgaard Henriksen, ledende overlæge, ph.d.
Johannes Martin Schmid, ph.d., overlæge
Josefine Gradman, overlæge
Kirsten Skamstrup Hansen, overlæge ph.d.
Lars Pedersen, ledende overlæge, ph.d., klinisk lektor
Lisbet Thomsen, patient/patientrepræsentant
Pantea Jannati, farmaceut
Sofie Lock Johansson, afdelingslæge
Transthyretin amyloidose
Birthe Holm, patient/patientrepræsentant
Claus Holst-Hansen, overlæge, ph.d.
Claus Stage, speciallæge i klinisk farmakologi
Henrik Ølholm Vase, afdelingslæge
Hilde Omestad, farmaceut
Jakob Vormstup Holbech, overlæge, klinisk lektor
Kasper Rossing, overlæge
Søren Fanø, overlæge
Søren Schmiegelow, ledende overlæge
Tværgående kræftlægemidler
Anni Ravnsbæk Jensen, ledende overlæge
Karin Holmskov Hansen, overlæge
Lars Henrik Jensen, cheflæge
Lise Søndergaard, læge
Martin Højgaard, afdelingslæge, ph.d.
Merete Schmiegelow, patient/patientrepræsentant
Morten Ladekarl, professor, overlæge, dr. med.
Pernille Wendtland Edslev, overlæge
Rikke Eefsen, overlæge
Sine Lykkedegn, ledende overlæge, ph.d.
Tina Agander, overlæge, ph.d.
Troels K Bergmann, klinisk lektor, overlæge
Tyk- og endetarmskræft
Anders Boysen, overlæge
Anita Grant, patient/patientrepræsentant
David Peick Sonne, afdelingslæge, ph.d.
Jakob Schou, overlæge, fagteamleder
Jette Lyngholm, patient/patientrepræsentant
Joanna Szpejewska, afdelingslæge
Line Schmidt Tarpgaard, afdelingslæge, ph.d., klinisk lektor
Lone Nørgård Petersen, overlæge ph.d.
Philip Hojrizi, farmaceut
René Krøjgaard Olesen, overlæge i klinisk onkologi
Torben Hansen, ledende overlæge
Type 2-diabetes
Allan Kofoed-Enevoldsen, specialeansvarlig overlæge endokrinologi
Aysegül Sekeroglu, regional lægemiddelkonsulent, cand. pharm.
Esben Søndergaard, afdelingslæge
Gitte Krogh Madsen, praktiserende læge
Jette Kristensen, professor, praktiserende læge, ph.d..
Katrine Bagge Hansen, overlæge, ph.d.
Kurt Højlund, forskningschef, klinisk professor, overlæge
Lise Bakkestrøm Rosenbæk, cand. pharm, regional lægemiddelkonsulent
Mia Kastrup Iken, patient/patientrepræsentant
Mikkel Bring Christensen, overlæge
Peter Clement Holm, afdelingslæge
Susanne Houe, diabetessygeplejersker
Tove Brix, patient/patientrepræsentant
Troels Krarup Hansen, direktør og klinisk professor
Yasmin Hamid, overlæge
Øjensygdomme
Anders Ivarsen, overlæge
Chris Bath Søndergaard, overlæge
Jesper Pindbo Vestergaard, overlæge
Louise Kjærgaard Bystrup, udviklingsansvarlig sygeplejerske
Marijke Vittrup, patient/patientrepræsentant
Mette Marie Hougaard Christensen, cheflæge, ph.d.
Michael Davidsen, patient/patientrepræsentant
Morten Dornonville de la Cour, ledende overlæge, professor
Philip Hojrizi, farmaceut
Susanne Gjørup Sækmose, overlæge
Toke Bek, professor, overlæge, dr.med hd(o)
Torben Lykke Sørensen, professor, overlæge, dr.med.
Fagudvalgsmedlemmer modtager ikke løn fra Medicinrådet.